A jelszavát emailben elküldtük.

A 200 éves mosonmagyaróvári kar számtalan hagyományos programmal jelentkezik évről-évre, melyeket már jó előre piros filccel kell bevésni a naptárba. Nézzük, miből lehet mazsolázni!

Balektábor

Rögtön az elején tisztázzuk: ami a hadseregben a kopasz, az iskolában a gólya, az ’óváron – és úgy általában a selmeci hagyományban – a balek. A balek az újonc, a zöldfülű tréfás megnevezése. Így hát a Balektábor lényegében a gazdászok gólyatábora. De felejtsük most el az összehasonlításokat, hiszen a MÉK-en egy külön világ tárul majd elétek a maga sajátos rendszerével és hagyományaival: a Balektábor csak a kötelező bevezetés. Itt kezdődik meg a nagy kaland, ez lesz gazdász pályafutásotok első mérföldköve. Először léptek a Wittmann park füvére, először csendül fel ajkaitokon a gazdász induló és először buliztok hatalmasat a Gazdász Klub sokat látott kövein. Gyere te is és ízleld meg az óvári gazdászok életét!

Lajta-evezés

A Lajta-evezés az év legkirályabb programja ’óváron. Vitán felül. Parasztolimpia ide, Gazdászbajnokság oda, Balekindex amoda. Ez az a pont, ahol jelen sorok írója sutba vágja az objektivitást és kitör belőle a szívből szóló, őszinte rajongás: talán az egész egyetemi tanév legkülönlegesebb, legfílingesebb, legélményszerűbb eseményéről beszélünk, amelyre ha egyszer is elmész, sosem felejted el. Gyere el te is és evezd végig a város romantikus hangulatú csatornáit. A lemenő nap fényében készült képek fel fogják robbantani az Instagramodat, azt garantáljuk!

Parasztolimpia

A Parasztolimpia „receptje” a következő: végy egy vetélkedőt, keverd össze parasztos tematikával, adj hozzá egy csomó játékos kedvű csapatot, bolondítsd meg ipari mennyiségű háziborral, végül tálald mindezt a kollégium udvarán. Hát, valahogy így néz ki egy Parasztolimpia. Milyen feladatokat kell elképzelni? Magok felismerése, petrencerúd-tartás, traktorhúzás, talicskázás, csizmarúgás, zsákban ugrás és még a jóég tudja mi… Gazdászként a részvétel kötelező, nem is kérdés.

 Balekindex

A Balekindexet a másodévesek szervezik az elsőéveseknek. A balekok egy vetélkedőn vesznek részt, amely a város különböző helyszínein játszódik. A csapatoknak teljesíteniük kell a kihívást, hogy a Balekbálon részt vehessenek.

Balekbál

Az ősz Katalin-nap környéki, legnagyobb eseménye. A balekok a szokásos ceremónia szerint csinos ruhát öltve táncot lejtenek, majd az eskütétel után hivatalosan is befogadja őket a közösség. A mulatságra az oktatói gárda is ellátogat, sőt, veterán gazdászok is emelik az est fényét. A vigasság során torok nem marad szárazon!

TrollFoci Kupa

Talán kevesen tudják – úgyhogy épp itt az ideje világgá kürtölni -, hogy a TrollFoci alapítói egykori büszke óvári gazdászok, akik a néhai NYME-MÉK hallgatóiként vágtak bele az akkor még maréknyi rajongóval rendelkező oldal készítésébe. Az egyetemen összekovácsolódott baráti társaság megcsinálta a szerencséjét: a kezdeti öncélú hülyéskedésből azóta komoly üzleti vállalkozás lett. A srácok azonban az országos sikerek után sem felejtették el, honnan jöttek; a szívük azóta is visszahúzza őket az alma materhez. Így fordulhat elő, hogy rendszeresen nagy erőkkel vannak jelen a különböző óvári eseményeken (Balektáborban, Gazdászbajnokságon) és minden évben hol máshol, mint korábbi tanulmányaik helyszínén rendezik meg a már több éves hagyományokkal bíró TrollFoci Kupát, ahova az ország minden szegletéből várják a kispályás labdarúgás szerelmeseit. Ha nem tudsz két egyeneset sem rúgni a labdába, az sem baj – itt tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

Gazdászbajnokság

A Gazdászbajnokság az ország agrár utánpótlásának legnagyobb éves seregszemléje. A mára kisebb fesztivállá nőtt rendezvényen minden fontosabb gazdász képzést folytató intézmény tiszteletét teszi, így Gödöllőről, Debrecenből, Keszthelyről, Sopronból, Szarvasról, stb. mind-mind érkeznek a vetélkedni vágyó csapatok, hogy évente egyszer randevút adjanak egymásnak. A Gazdászbajnokság mai formájában 2014-ben indult, azonban vannak előzményei: 1914-ig (hol ’óváron, hol Budapesten) minden évben megtartották (akkor még sportversenyként). Ennek a sorozatnak az I. világháború vetett véget, aztán sok év szünet következett, míg végül 100 év múltán sikerült feltámasztani hamvaiból a patinás viadalt. A színes programok közül a mai kor igényeinek megfelelően a koncertek és bulik sem maradhatnak ki, így a szórakozás mindenki számára biztosított.

Valétálás

A valétálás a végzős gazdászok ünnepélyes búcsúztatása. Kívülállók számára leginkább egy középiskolás ballagáshoz tudnánk hasonlítani, de valójában jóval komolyabb dologról van szó. Az esemény a tanév végén, a vizsgaidőszak előtt, májusban kerül megrendezésre és egy teljes napot ölel fel. Az egész program roppant hangulatos, de kétségkívül este éri el csúcspontját a látványos fáklyás felvonulással, melynek részeként a polgármester is köszönti az intézménytől elköszönő hallgatókat.

Comments

comments