A jelszavát emailben elküldtük.

Sport

Kötelező testnevelés

Mindegy, milyen szakra jársz, minden felvett elsőévesnek ugyanazon testnevelési tágyakat kell teljesítenie.

TS_01Úszás
TS_02Erőnlét
TS_03Állóképesség
TS_04Sportági ismeretek
Hogy lehet a tesiket teljesíteni?

Az egyetem mindent elkövet, hogy ne érezzük nyűgnek a kötelező testnevelést, hanem amennyire csak lehet, élvezzük azt. Ezért számtalan lehetőségünk van arra, hogy kipipáljuk az egyes tárgyakat.

 • Részvétel a foglalkozásokon. A Testnevelési- és Sportközpont oldalán (tsk.sze.hu à Hallgatóknak à Órarend) elérhető órarendben szerepelnek oktató által felügyelt foglalkozások, melyeken a megadott számú részvétel elegendő a tárgy teljesítéséhez. Az úszás esetében nincs sok választásunk, de sportági ismeretek keretein belül járhatunk focizni, kosrazni vagy akár még a néptánc is játszik.
 • Egyszeri követelményteljesítés. Minden testnevelési tárgyhoz adott egy követelményleírás, amelyet teljesítve rögtön megkapjuk az aláírást a tárgyból. Pl. Erőnlét esetén fiúknak hanyattfekvésből felülés folyamatosan 70-szer vagy Állóképesség esetén 5600 méter futás 30 perc alatt, stb. A Sportági ismeretek tárgyat nem lehet így teljesíteni. (További részletek: tsk.sze.hu)
 • Terheléses vizsgálat (TS_03). Az Állóképesség tárgy esetén lehetőség van egy terheléses tesztet elvégezni, és az ezen mért eredmény alapján abszolválni lehet a tárgyat. Csak az órarendben rögzített mérési helyen és alkalomkor lehet ezt elvégezni, külső mérési eredményeket nem fogadnak el.
 • Sportolói igazolás. Fontos, hogy egy igazolással egy félévben csak egy tesit lehet elfogadtatni. Az aktív sportolást verseny- vagy meccsjegyzőkönyvekkel lehet igazolni. TS_01 esetén, azonban nincs kibúvó.
 • (Egyetemi) sporteseményeken való részvétel. Az egyetem rendezvényein (SZEN, Kari Napok, Egyetemi Sport Nemzetközi Napja, SZE Kupa, stb.) sok alkalom nyílik részt venni különböző sportprogramokon. A puszta részvétel azonban nem mindig elég, sokszor bizonyos feltételek teljesülése esetén írják csak jóvá a megfelelő tárgyat. Pl. püspökerdei futás szintidő alatt, falmászó-verseny helyezést érő eredménnyel, maratoni aerobic esetén, ha végigcsinálod, stb.)
Tudtad-e?
 • Minden testnevelési tárgy 0 kredites, tehát nem számítanak bele a tanulmányi átlagba.
 • Nem is kapunk minősítést (értékelést) a félév végén – csupán az aláírás megléte jelzi, hogy abszolváltuk a tárgyat vagy sem. És mivel nem adnak rá jegyet, ezért egy ellazsált tesi nem gyarapítja az elégtelenek számát sem.
 • Mindegyik tesit akárhányszor fel lehet venni, nincs rá semmilyen korlátozás,így érdemes minden félévben felvenni a még nem teljesített kurzusokat, hátha adódik egy jó alkalom a teljesítésre.
 • A testnevelési tárgyak teljesítése alap- és osztatlan szakon az abszolutórium feltétele, tehát amíg nincs meg minden tesi, nem kaphatsz diplomát.
 • Amennyiben egy másik képzésen teljesítetted valamelyik testnevelési tárgyat, az gond nélkül elfogadtatható az új képzéseden is.
 • Különleges esetekben egyénileg határozzák meg a követelményt. Pl. ha valakinek orvosilag igazolt indoka van, akkor ő az Úszás-t akár teljesítheti futással is. Olyan nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki az egészségi állapota nyomán alkalmatlan valamennyi tárgy teljesítésére – ilyen esetekben természetesen eltekintenek azok abszolválásától.

Szabadidős sportolás

Az egyetemen természetesen nem csak muszájból űzik a sportot a hallgatók, hanem nagyon sokan szabadidős jelleggel is. Ha valaki mozgásra adja a fejét, hatalmas palettáról választhat a klasszikus labdajátékoktól kezdve a küzdősportokon át egészen a vízi műfajokig bezárólag minden elérhető a központi campuson és környékén. Soroljuk fel, miből lehet csemegézni az egyetem berkein belül: labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tollaslabda, asztalitenisz, futás, kondizás, TRX, triatlon, aerobic, kajak, kenu, sárkányhajó, úszás, falmászás, dzsúdó, néptánc, sakk. És akkor még nem beszéltünk a városi lehetőségekről…

SZESE

Az egyetem sportegyesülete (SZESE) sok szakosztályt foglal magába. Aki egyetemi színekben szeretne sportolni, csatlakozzon bátran! Nem szükséges hallgatói jogviszony sem hozzá, csupán az egyesületi tagságot nézik. A tagsággal tagdíj is jár, de egyetemi hallgatók esetén elfogadják a sportpártolói díj befizetését helyette.

Sporttal kapcsolatos juttatások, előnyök

Sportolni nem csak egészséges és élvezetes, hanem kifizetődő is. Nézzük meg, hogy az egyetem mivel támogatja az amatőr- és élsportolókat!

 • kiemelkedő sport- és kulturális ösztöndíj (félévente kell pályázni, havi utalás)
 • jó tanuló, jó sportoló díj (egyszeri összeg)
 • egyéni tanrend élsportolóknak
 • kollégiumi korrekciós pontok a SZESE sportolóinak
Sportpártolói díj

A sportpártolói igazolvány a tanórákon kívüli sportlétesítmény- és eszközhasználatra jogosít fel, vagyis az igazolvány hiányában csak a kötelező testnevelési alkalmakra lehet bejárni, továbbá a kollégiumi konditermek használatához is meg kell vásárolni.

Comments

comments